Opstellingen

Een opstelling is een methode om inzicht te geven in de diepere oorzaken van een vraagstuk en het krachtenveld dat zich op de achtergrond afspeelt. Het is een ruimtelijke uitbeelding van een systeem waar je deel van uit maakt of bij betrokken bent.

Tijdens een opstelling worden alle elementen die met het vraagstuk te maken hebben in de ruimte neergezet om te kijken wat de relaties zijn tussen deze elementen en hoe ze beter kunnen samenwerken.

 

De vraaginbrenger stelt vast welke elementen uit het systeem van belang zijn om op te stellen. Vervolgens kiest hij mensen -zogenaamde representanten-  uit de aanwezige deelnemers om die elementen (bijv. een vader, een moeder, een directeur, collega etc) te vertegenwoordigen en stelt hen op in relatie tot elkaar. Bijna altijd geeft zo’n opstelling verbluffend weer hoe de werkelijke verhoudingen en onderliggende patronen in het echte systeem zijn.

Door het opstellen van je verlangen, van jouw wens, krijg je bijvoorbeeld inzicht in welke elementen je helpen om dat verlangen te verwezenlijken en welke factoren dat juist belemmeren.